FacebooktwitterredditpinterestmailFacebooktwitterredditpinterestmail

HRISTOS S-A NĂSCUT SAU DUMNEZEU S-A FĂCUT OM

L-a Betleem a avut loc minunea minunilor. Niciodată Dumnezeu nu a mai făcut și nu va mai face ceea ce a făcut acolo. Atunci a pus în operă, înaintea întregii omeniri, venirea mântuirii pe pământ, într-un mod simplu, dar dumnezeiesc, într-un mod profund, dar accesibil tuturor. Acesta este Dumnezeul nostru care ne surprinde mereu și mereu cu planurile Sale.

S-a folosit de doi oameni simpli, un tânăr și o tânără din cetatea Nazaret. Erau logodiți, serioși în angajamentul lor, își trăiau viața de neprihănire înaintea lui Dumnezeu și înaintea oamenilor. Dintr-odată primesc o vizită angelică din care înțeleg împreună că sunt binecuvântați și că au primit har de la Dumnezeu. Nu le era îngăduită uimirea și confuzia de factură omenească, pentru că ce aveau să trăiască era de la Duhul Sfânt. Ei erau purtătorii neprihăniți ai minunii lui Dumnezeu. Acceptă și se supun în fața planului divin. Ce alegere face Creatorul…alegea lucrurile slabe ale lumii ca să le facă de rușine pe cele tari.

La ”împlinirea vremii” Cezar August dă porunca privitoare la recensământ. Fiind din cetatea lui David, ei merg la Betleem să se înscrie, iar acolo se împlinește vremea ca să nască Maria. Nimeni nu a avut loc de găzduire pentru ei. Toți erau ocupați și prea plini. Așa se face că ajung într-un grajd pentru a se adăposti. Acolo însă era locul pe care Dumnezeu din veșnicie l-a hotărât pentru Întruparea Fiului Său. Trebuia ca El să se facă sărac pentru ca noi să fim îmbogățiți. Trebuia ca El să se smerească pentru a ne putea înălța pe noi. Trebuia ca El să se dezbrace de toată gloria cerească pentru a ne mântui.

După ce s-a născut, Hristos Domnul, un copil modest, dar cu totul special, primește închinare de Împărat, mare Împărat. Misiunea i-a fost trasată de mult, la naștere a fost doar confirmată înaintea oamenilor. Chiar și darurile primite anunțau un destin divino-uman pe care Dumnezeu îl asista din cer la fiecare pas. Exact așa a și trăit, ca om și Dumnezeu în același timp. Născându-se pe pământ și trăind pe pământ a avut toată vrednicia să ne înlocuiască în plătirea vinovăției păcatului. Fiind Dumnezeu a fost capabil să șteargă pentru totdeauna trecutul nostru murdar. Așa și-a făcut o Împărăție de oameni sfinți și curați, o Împărăție care nu este din lumea aceasta. Vestea bună este aceea că oricine poate face parte din ea. Să nu uităm că ni s-a născut un Mântuitor care se oferă să mântuiască pe oricine dorește lucrul acesta.

Sărbători fericite cu Hristos !
Pastor Ioan Cocîrțeu